ЦИФРОВИЙ ЛЮКСМЕТР УНІВЕРСАЛЬНОГО ПРИЛАДУ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДЖЕРЕЛ СВІТЛА - Наумчик, Павло Іванович; Миронцов, Віталій Олегович (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність проблеми дослідження. За державними стандартами України оцінку якості освітлювальних пристроїв здійснюють за наступними характеристиками: світлова віддача, світловий потік, середня тривалість служби.Тому існує потреба у приладі, який би міг вимірювати вказані характеристики. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проведений нами аналіз публікацій показав,що методи оцінювання якості освітлювачів складні, а прилади мають високу вартість. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Нами запропоновано дешевшийуніверсальний прилад для визначення ефективності джерел світла, основними складовими якого є цифровий люксметр і цифровий ватметр. В статті розглянуто одну з основних складових універсального приладу- цифровийлюксметр. Постановка завдання. Для універсального приладу для визначення ефективності джерел світла необхідний цифровий люксметр, який дозволяє визначати величину і розподіл освітленості поверхні. Виклад основного матеріалу. Датчиками розробленого нами люксметра є фоторезистори, які підключені до платформи ArduinoNano.В статті висвітленабудова, технологіявиготовлення, методи калібрування й програмне забезпечення даного цифрового люксметра.Також розглянуто методику роботи з приладом. Висновки і пропозиції. Розроблений нами люксметр є прототипом більш складного і якісного приладу. Наступним етапом розробки універсального приладу для визначення ефективності джерел світла є виготовлення цифрового ватметра. Розроблено програмне забезпечення для роботи приладу, проведено калібрування приладу, розроблено методику його використання.