ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ КОГНІТИВНИХ ОБЧИСЛЕНЬ І СЕМАНТИЧНОЇ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ФІЛЬТРАЦІЇ НОВИН ЗА ПЕРСОНАЛІЗОВАНИМИ ВПОДОБАННЯМИ КОРИСТУВАЧА - Тітов, Кирило Юрійович (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Обробка, аналіз та фільтрація таких величезних масивів новинних даних за допомогою методів штучного інтелекту є актуальною темою для сучасного світу. Постановка проблеми. У цій статті досліджено проблеми обробки багатоаспектної, об’єктивної, новинної інформації із різних джерел, а також методи фільтрації отриманої інформації. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Останнім часом у багатьох європейських країнах виникає все більший інтерес до розробки методів боротьби з цієї проблемою. Багато європейських політиків, такі як, наприклад, федеральний уповноважений з проведення виборів Дітер Заррайтер (ФРН), стурбований таким станом речей: «Громадяни та ЗМІ повинні з особливою обережністю реагувати на новини у ході цієї передвиборчої кампанії. Слід знати, що робляться спроби ними маніпулювати». Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. З розвитком інтернет-технологій ми отримали доступ до різної інформації, у тому числі і новинної, але останнім часом виникла проблема отримання не просто інформації, а фактів, що мають конкретне підтвердження. Мета статті. Метою цієї статті є дослідження методів семантичного аналізу новинного контенту з різних джерел на основі перетворення інформації в онтологічну форму подання, а також розробка методу отримання та обробки новинної інформації. Виклад основного матеріалу. У статті викладено один із варіантів вирішення проблеми фільтрування новинної інформації за допомогою семантичного порталу та інтелектуальних сервісів від компанії IBM Watson. Ми рекомендуємо застосувати онтологію для опису предметної області «новини» та побудови фільтрів користувача на основі цієї онтології. Висновки і пропозиції. Розглянуто можливість заміни онтології, яка описує академічну галузь, на онтологію новин на основі інтелектуального сервісу від IBM Watson. Розроблений сервіс надає зручний інструментарій для обробки та аналізу новинного контенту.