ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РОЗПОДІЛУ ЗЕМЕЛЬ НА КАТЕГОРІЇ В УКРАЇНІ ТА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ - Коваленко, Світлана Василівна; Хархан, Аліна Віталіївна (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. В Україні спостерігається багато проблем у сфері земельних ресурсів, серед яких є і проблеми у розподілі земель на категорії. Нині виникають плутанини із деякими землями, через неможливість визначити, якому з органів управління підвідомчі землі. Трапляються випадки, коли категорії не мають чіткого місця поділу. Тому, незважаючи на тривалий еволюційний розвиток встановлення класифікації земель за цільовим призначенням, вона є ще недосконалою і потребує перегляду. Постановка проблеми. Існуючий поділ земель на категорії за цільовим призначенням в Україні не підпорядковується обґрунтованим дослідженням критеріїв ефективності управління земельними ресурсами. Класифікація земель України є незавершеною, має недосконалу чинну нормативно-правову базу та проблеми щодо забезпечення раціонального використання та охорони земель України. Аналіз останніх досліджень і публікацій. На існування цієї проблеми звертали увагу такі науковці, як А. М. Мірошниченко, А. М. Третяк, А. В. Лобунько, О. М. Дроваль та інші. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Для вирішення проблем раціонального використання, охорони земель та встановлення справедливого податку необхідно переглянути встановлену в Україні класифікацію земель за цільовим призначенням, оскільки вона, на нашу думку, є ще недосконалою. Постановка завдання. Необхідно дослідити існуючий розподіл земель на категорії в зарубіжних країнах для вдосконалення існуючого розподілу земель в Україні. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто зарубіжний досвід класифікації земельного фонду залежно від географічного положення, характеристик рельєфу, наявності водних об’єктів, видів ґрунтів та напрямку економічного розвитку. Досліджено поділ земель на категорії у Німеччині, Болгарії, Туреччині, Латвії, Китаї, Іспанії, Фінляндії, Чорногорії, Молдові та Чехії. Такий аналіз може стати корисним для вирішення низки проблем у сфері земельних ресурсів України, серед яких є і проблеми у розподілі земель на категорії та визначенні правового режиму відповідно до встановлених категорій. Висновки відповідно до статті. З метою удосконалення управління земельними ресурсами в Україні необхідно в основу класифікації земель покласти функції землі, виконати укрупнення категорій, чітко закріпити відповідальні органи за кожною з категорій та переглянути регламенти обмежень у використанні земель.