ПІДСИЛЕННЯ ФУНДАМЕНТІВ МАЛОПОВЕРХОВИХ БУДИНКІВ У ЩІЛЬНИХ УМОВАХ - Корзаченко, Микола Миколайович (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Зведення нових будинків, прокладання інженерних мереж, розширення до ріг, влаштування підземних паркінгів та переходів без урахування впливів на сусідні будівлі призводить до їх перед- часного руйнування. Постановка проблеми. У більшість будівель, навіть після проведення ремонту чи підсилення надземних конструкцій, деформації не припиняються, призводячи до часткового або повного руйнування. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблемам будівництва у складних інженерно-геологічних умовах та в існуючій щільній забудові присвячено багато публікацій. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Методи підсилення фундаментів та основ, розроблені різними науковими школами, не завжди можна застосовувати в малоповерховій забудові, враховуючі її особливості. Постановка завдання. Удосконалити метод підсилення фундаментів малоповерхових будинків у щільних умовах, враховуючи місцевий досвід та особливості рельєфу. Виклад основного матеріалу. На основі аналізу конструктивно-планувального рішення існуючої малоповерхової забудови, типів фундаментів та особливостей їх конструктивних рішень і ґрунтових умов розроблено нове конструктивне рішення до підсилення існуючих фундаментів в умовах схилів з нахилом до 10о, що використано на реальному об’єкті, а його доцільність підтверджена числовим моделюванням та натурними спостереженнями за деформаціями основи. Спосіб підсилення фундаментів включає підсилення основ фундаментів та влаштування підпірної стінки між схилом і будинком, який полягає в тому, що наявний фундамент з’єднується монолітною армованою плитою з новим фундаментом та підпірною стінкою. Висновки відповідно до статті. На основі аналізу конструктивних особливостей фундаментів малоповерхових будинків розроблено метод підсилення фундаментів малоповерхових будинків у щільних умовах з урахуванням особливостей рельєфу.