ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ МІСТОБУДІВНОГО МОНІТОРИНГУ ЗЕМЕЛЬ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ - Смілка, Владислав Анатолійович (Технічні науки та технології, 2019)
Актуальність теми дослідження. Суб’єкти містобудівної діяльності при прийнятті рішень у межах своєї компетенції постають перед проблемою актуальності даних про екологічний стан середовища, відсутності даних тематичних кадастрів та моніторингів. Постановка проблеми. Необхідно на місцевому рівні управління розробити комплексну моніторингову систему, яка інтегрує дані тематичних моніторингів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вивчені останні публікації у відкритому доступі щодо удосконалення функціональних моделей тематичних моніторингів та автоматизації контролю та оцінювання якості геопрос- торових даних. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Проблема розроблення геоінформаційної системи містобудівного моніторингу земель населених пунктів, що інтегрує інформаційні ресурси моніторингу довкілля, моні- торингу земель та містобудівного моніторингу, детально не досліджувалась. Постановка завдання. Одним із процесів життєвого циклу системи на етапі планування є визначення її функцій та побудова функціональної моделі. Виклад основного матеріалу. Побудована IDEF функціональна модель системи містобудівного моніторингу земель населених пунктів відображає процес моніторингу у вигляді послідовності взаємозв’язаних функцій від збору даних до отримання результатів спостережень. Висновки відповідно до статті. Містобудівний моніторинг земель населених пунктів треба розглядати як комплексну систему підтримки прийняття управлінських рішень розвитку населеного пункту, що опрацьовує набори відомостей та показників. Результати моніторингу необхідно враховувати в землекористуванні та містобудуванні, а також під час розроблення містобудівної документації та програм соціально-економічного розвитку. Функціональна модель системи, яка наведена в цій праці, дозволяє зрозуміти взаємозв’язок усіх її складових та дає цілісне уявлення про роботу системи.