ВИЗНАЧЕННЯ СТАЛОЇ ВІДДАЛЕМІРА ЕЛЕКТРОННОГО ТАХЕОМЕТРА ПІД ЧАС ПРИВ’ЯЗКИ ДО СТІННИХ ГЕОДЕЗИЧНИХ ЗНАКІВ - Крячок, Сергій Дмитрович; Мамонтова, Людмила Степанівна; Беленок, Вадим Юрійович (Технічні науки та технології, 2019)
Актуальність теми дослідження. Останніми роками в Україні широко застосовуються новітні методи створення геодезичних мереж на основі супутникових технологій. На території міст із багатоповерховою забудовою, у лісистій місцевості застосовуються комбіновані методи створення геодезичних мереж із використанням супутникових технологій та полігонометрії. Постановка проблеми. Побудова полігонометричних мереж потребує вимірювання відстані між геодезичними пунктами, яке виконується за допомогою електронних віддалемірів чи електронних тахеометрів, останні з яких мають вмонтовані електронні віддалеміри. Для надійного визначення відстані необхідно періодично визначати постійну поправку, або сталу електронного віддалеміра. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті останні публікації у відкритому доступі, які присвячені способам визначення сталої електронних віддалемірів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Недослідженим є визначення сталої електронного від- далеміра безпосередньо під час виконання геодезичних вимірювань, без додаткових операцій для її визначення. Мета статті. Головною метою цієї статті є розробка способу визначення сталої віддалеміра електронного тахеометра на основі даних, отриманих під час прив’язки до стінних геодезичних знаків, без додаткових операцій на визначення саме сталої. Виклад основного матеріалу. Наведено технологію вимірювань, яка виконується під час прив’язки до подвійних стінних геодезичних знаків із використанням електронного тахеометра. Показано, що на основі виміряних ве- личин: похилих відстаней від геодезичного пункту до двох стінних знаків, кутів нахилу цих відстаней та горизонтального кута між напрямками на стінні знаки, можна визначити сталу віддалеміра електронного тахеометра та координати геодезичного пункту. Наведено формулу для обчислення сталої. Висновки відповідно до статті. Розроблено спосіб визначення сталої віддалеміра електронного тахеометра на основі результатів геодезичних вимірювань, які виконуються під час прив’язки до подвійних стінних знаків, без додаткових вимірювань для визначення саме сталої.