ІНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЛЯНКИ (МІКРОРАЙОН «МАСАНИ» В ЧЕРНІГОВІ) МІЖ ВУЛИЦЯМИ КРАСНОСІЛЬСЬКОГО ТА ГЛІБОВА ПІД БУДІВНИЦТВО БАГАТОПОВЕРХОВИХ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ - Іванишин, Володимир Андрійович; Бугай, Віктор Григорович (Технічні науки та технології, 2019)
Актуальність теми дослідження. Інженерно-геологічні дослідження під будівництво будь-якого об’єкта є обов’язковими, а тому завжди актуальні. Постановка проблеми. Поширення, товщини й літологія четвертинних відкладів на території Чернігова часто змінюються на площі та в розрізі (по глибині), що становить небезпеку при будівництві різних будівель чи спо- руд. Для забезпечення стійкості збудованих об’єктів потрібно перед початком будівництва детально вивчати інженерно-геологічні умови будівництва. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Публікації, які б стосувалися теми статті, відсутні. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Загальною складною недостатньо вирішеною проблемою для території Чернігова, Чернігівської області є поширення, товщини та літологія четвертинних відкладів. Постановка завдання. Детальне дослідження геологічної будови ділянки в мікрорайоні «Масани», між вулицями Красносільського та Глібова (до вулиці Андрусенка) під будівництво багатоповерхових житлових будинків. Виклад основного матеріалу. За геоморфологічними ознаками ділянка робіт розташована на Чернігівсько- Городянській моренно-зондровій рівнині. Геологічний розріз ділянки до глибини 18 м складений сучасними техногенними, верхньо- і середньочетвертинними та неогеновими відкладами. У ньому за результатами буріння, статичного зондування та лабораторних досліджень виділено 11 інженерно-геологічних елементів. Ділянка досліджень за складністю інженерно-геологічних умов відноситься до ІІ категорії. Висновки відповідно до статті. За результатами виконаних досліджень встановлено, що товща ґрунтів у розрізі та на площі неоднорідна. Ґрунти ІГЕ-3-6 просідні при додаткових навантаженнях. Ґрунтові води, які знахо- дяться на глибині 4,2-8,1 м, при інтенсивних атмосферних опадах і таненні снігу можуть піднятися до глибини 1,4 м. При проектуванні будівель, споруд через можливе підтоплення території потрібно передбачити гідроізоляцію фундаментів і підлог підвалів, регулювання поверхневого стоку, облаштування водонесучих комунікацій для запобігання втрат води. Вода до всіх марок бетонів і цементів, арматури залізобетонних конструкцій неагресивна.