ДЕФОРМАТИВНІСТЬ КРУГЛИХ СОРТИМЕНТІВ СОСНИ БУДІВЕЛЬНИХ РОЗМІРІВ - Buiskykh, Nataliia (Технічні науки та технології, 2019)
Актуальність теми дослідження. Вивчення поведінки деревини під навантаженням дасть змогу поглибити уяв- лення про протікання технологічних процесів та дати оцінку експлуатаційним характеристикам готової продукції. Постановка проблеми. Вплив основних сортоутворюючих вад, а саме – сучків, на міцність та деформатив- ність стовбурів малих діаметрів майже не досліджувався. Тому визначення показників механічних властивостей деревини з вадами, з урахуванням їх вологості, дозволить визначити розрахункові опори в конструкційних елемен- тах дерев’яних споруд. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Сьогодні існують дослідження з визначення механічного стану дере- вини за різних способів прикладання навантаження, проте відсутні публікації, де висвітлювалися б питання прикла- дання навантаження до зразків будівельних розмірів із вадами. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Одним з основних напрямів використання деревини є будівництво. Відомо, що деревні конструкції можуть бути у вигляді круглих лісоматеріалів хвойних і листяних по- рід. Наявність вад деревини (сучків, тріщин) істотно впливає на їхню міцність. Треба зазначити, що експеримен- тальні й теоретичні результати досліджень впливу вад деревини на її міцність відносяться лише до наявності суч- ків у пиломатеріалах. Залежність міцнісних показників круглих лісоматеріалів від вад і вологості вивчена недостатньо. У зв’язку з цим виникла необхідність визначення цих залежностей і можливості використання колод малих діаметрів у будівельних конструкціях. Метою статті є визначення залежності деформації круглих сортиментів сосни малих діаметрів від розмірів сучків і вологості при стискуванні уздовж волокон. Виклад основного матеріалу. У статті наведені результати дослідження закономірностей розвитку дефор- мацій круглих сортиментів сосни малих діаметрів від розмірів сучків і вологості деревини. У зразків із сучками і з вологістю вище за межу насичення клітинних стінок деформація була вища, ніж у контрольних. У сухих зразках, з W 16-18 % відмічено менше значення деформації як для контрольних зразків, так і для зразків із сучками. Визначені загальна величина залишкових деформацій сухої деревини. Необхідно зауважити наявність залишкових деформацій у сухій деревині після 30-го циклу навантаження. Висновки відповідно до статті. Встановлено, що за дії повторного статичного навантаження під час стискування уздовж волокон із верхньою межею навантаження нижче умовної межі пропорційності процес розвитку деформації деревини без сучків і з сучками практично однаковий. Контрольні зразки деформувалися менше й вели- чина деформації зразків із сучками мала більше чисельне значення і зростала зі збільшенням розмірів сучків.