ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРИ ЧИСТОВОМУ ШЛІФУВАННІ ЦИЛІНДРИЧНОЇ ТА ГОЛЧАСТОЇ ПОВЕРХОНЬ ВАЛИКА ТЕКСТИЛЬНОЇ МАШИНИ - Сіра, Наталія Миколаївна; Кологойда, Антоніна Вікторівна; Литвин, Олександр Олександрович; Кальченко, Дмитро Володимирович (Технічні науки та технології, 2019)
Актуальність теми дослідження. У процесі виготовлення тканин у текстильному виробництві використовують різноманітні агрегати, такі як чесальні, ворсувальні та інші. Їхньою робочою частиною є барабани та валики, обтягнуті кардною гарнітурою. До якості робочої поверхні кардної гарнітури висувають високі вимоги, оскіль-ки виникнення похибки твірної барабана чи валика текстильного агрегату спричиняє утворення нерівномірного зазору між робочими елементами і відповідно випуск неякісного продукту. А незадовільний стан робочої поверхні голок викликає розрив матеріалу, що також збільшує відсоток браку. Постановка проблеми. Враховуючи великі габарити барабанів та валиків текстильних машин, а також незначну жорсткість гарнітури, значний вплив на точність обробки мають динамічні фактори. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Досліджено різноманітні аспекти теорії коливання жорстких конструкцій, що дозволяє використовувати аналітичний підхід до багатьох практичних випадків. Розглянуто основні питання динаміки металорізальних верстатів: еквівалентні та пружні системи, робочі процеси, стійкість динамічної системи, стаціонарні та перехідні процеси. Наведені дані про замкнену динамічну систему верстата, показники динамічної якості. Запропоновано способи чистового шліфування гладкої циліндричної та заточування голчастої поверхонь барабанів та валиків текстильних машин. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Однак не проведено дослідження динамічних характеристик у процесі чистового шліфування циліндричної та голчастої поверхонь барабанів та валиків текстильних машини. Постановка завдання. Дослідження динамічних характеристик процесу шліфування циліндричної й голчастої поверхонь барабанів і валиків текстильних машин та визначення динамічних властивостей елементів системи обробки. Виклад основного матеріалу. Визначено величину початкового відхилення голок у результаті їх удару о поверхню шліфувального круга в момент входження в зону обробки. Побудовано просторову модель голки та проведено її частотний аналіз у системі Solidworks. Оскільки обробку текстильних валиків пропонується проводити на заточному верстаті ВЗ-208Ф3, також було проведено модальний аналіз його шпиндельного вузла. Та шляхом експериментального дослідження побудовано амплітудно-фазову-частотну характеристику. Висновки відповідно до статті. Шляхом комп’ютерного просторового моделювання визначено перші п’ять власних частот коливання, а також відповідні їм форми коливань для голок кардної гарнітури та для шпиндельного вузла верстата ВЗ-208Ф3. Експериментальним шляхом побудовано амплітудно-фазову-частотну характеристику шпинделя.