АНАЛІЗ ПРЯМОЛІНІЙНОГО РУХУ ЗМІЄПОДІБНОГО РОБОТА - Gmiterko, Alexander (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. Деякі механізми пересування тварин часто використовуються для конструювання роботів завдяки деяким їх властивостям, що підходять для певних видів навколишнього середовища. Змія має відмінну структуру скелета, що надає їй переваги для досягнення тих місць, де інші види механізмів не можуть рухатися та функціонувати. Постановка проблеми. Математично описана біологічна змія. Властивості механічної системи з N-масами за рахунок збільшення кількості мас змінюються за певною закономірністю, яка визначається в даній роботі. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Лише протягом попередніх десятиліть дослідники та дизайнери почали відтворювати рух тварин у механізмах. Головною перевагою використання змієподібного переміцення є такі середовища, в яких традиційні машини не можуть бути застосовні через їх форму чи розміри, і де не можуть працювати пристрої на колесах чи ніжках. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Швидкий розвиток робототехніки та технологій пропонує широкий спектр використання роботизованих пристроїв у важкодоступних місцях або небезпечній зоні для людини. Деякі механізми пересування тварин часто використовуються для проектування роботів через їх відповідні властивості для деяких видів навколишнього середовища. Постановка завдання. У рамках цього дослідження проаналізовано один з чотирьох основних зміїних рухів. Виклад основного матеріалу. Існують різні види прямолінійних моделей руху, наприклад, моделі з масами, демпферами та пружинами. У цьому дослідженні розглядається лише масова модель. Висновки відповідно до статті. У статті розглядається вплив сили на i-ту рухому масу системи і на основі цього визначається середня швидкість системи. У підсумку встановлюється оптимальна кількість мас N для того, щоб середня швидкість могла досягати максимальних значень.