ПОВТОРЮВАНІСТЬ І ДОСТОВІРНІСТЬ ВИМІРЮВАНЬ, ЗРОБЛЕНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОГО МІКРОСКОПА - Kelemenova, Tatiana (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. Проблема оцінки повторюваності та достовірності засобів вимірювальної техніки (ЗВТ) є надзвичайно важливою на даному етапі. Дана робота присвячена оцінці цих характеристик для мікроскопу. Постановка проблеми. Мікроскоп - це пристрій, який використовується для швидкого тестування прототипів. Для достовірності оцінки зразків важливими є метрологічні характеристики цього засобу вимірювальної техніки. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Виробник у технічній документації не надавав гранично допустиму похибку ЗВТ, тому метою даної роботи було встановити фактичне значення похибки для цього мікроскопа. Також відсутня інформація щодо повторюваності для цього ЗВТ. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. В якості встановлення метрологічних характеристик досліджуваного мікроскопу виробник забезпечує власний еталон як калібрувальну лінійку. Питання про обґрунтованість цих еталонів не досліджено, отже наступне дослідження буде зосереджено на цій проблемі. Постановка завдання. Основними завданнями, які вирішуються в даній роботі є встановлення економічнообґрунтованої кількості вимірювань, для забезпечення необхідної точності та аналітичного виразу, що характеризуватиме основну інструментальну похибку вимірювання. Виклад основного матеріалу. Проведено аналіз експериментальних даних вимірювань лінійних розмірів за допомогою оптичного мікроскопу. Побудовані гістограми розподілу результатів вимірювань для об'єктів від 3 до 25 мм. Оцінено залежність невизначеності вимірювань лінійних розмірів за типом А від кількості експериментів. На основі представлених залежностей визначено економічно доцільну кількість спостережень, необхідну для отримування результатів із заданою точністю. На основі аналізу експериментальних даних методами лінійної регресії визначено аналітичний вираз для меж інструментальної похибки в залежності від значення лінійних розмірів. Висновки відповідно до статті. На основі експериментальних досліджень визначені характеристики достовірності вимірювань у вигляді аналітичного виразу меж граничної інструментальної похибки. Досліджено повторюваність результатів для цього мікроскопу. Обґрунтовано кількість вимірювань, необхідних для ефективного вимірювання з точки зору оптимізованої точності, а також з точки зору економічних витрат. Процес вимірювання дуже дорогий, тому необхідно здійснювати оптимізацію економічних витрат для можливості бути конкурентоспроможними на ринку.