ПРОПОЗИЦІЯ СИСТЕМИ МАШИННОГО ЗОРУ ДЛЯ АВТОМАТИЗОВАНОЇ ЛІНІЇ MPS 500 - Vagas, Marek; Galajdová, Alena; Martin, Džongov (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. Потреби в галузі контролю якості виробів ґрунтуються на розробці ефективного та доступного за ціною варіанту системи машинного зору з метою підвищення рівня автоматизації контенту в індустрії 4.0. Це має бути вигідним рішенням переважно для малих та середніх підприємств. Загалом напрямок розвитку в області систем машинного зору вказувало на необхідність впровадження інноваційних технологій, починаючи з ланцюгів постачання виробів споживачам. Постановка проблеми. Головною метою статті є пропозиція рішення для обробки зображень вибраних складальних деталей на заданій автоматизованій лінії від компанії FESTO для автоматизації моніторингу та оцінки отриманих даних разом з підтримкою освітньої діяльності в галузі «автоматизація та управління машинами і процесами» для наших студентів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. В даний час системи машинного зору користуються великою популярністю, а їх впровадження в автоматизовані лінії та області використання постійно розширюються. Спостерігається значна підтримка з боку виробників, щодо питань дослідження різноманітних рішень у даному напрямку. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Існуючі реалізовані рішення базуються на цілісній концепції від постачальників, у яку входить обробка зображень та цілісна оцінка ситуацій (загальний вигляд, стан тощо). Постановка завдання. Метою статті є надання пропозиції щодо впровадження доступної та альтернативної системи машинного зору у вибрану автоматизовану лінію від компанії FESTO. Виклад основного матеріалу. Більшість реалізованих проектів ґрунтуються на комплексному рішенні системи машинного зору. Індивідуальні та недорогі пропозиції систем машинного зору зустрічаються досить рідко, тому дослідження особливостей їх використання та аналізу стану виробів будуть корисними для науковців в цій галузі. Висновки відповідно до статті. Представлена стаття пропонує проект системи машинного зору для автоматизованої лінії від компанії FESTO, що з її застосуванням підвищить рівень контролю якості. Крім того, використання запропонованої автоматизованої лінії у навчальному процесі покращить якість засвоєння матеріалу студентами та дозволить проводити експериментальну перевірку їх знань, насамперед, з пневматики, компактних ПЛК та систем машинного зору.