ВИВЧЕННЯ ІНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОГІЧНИХ УМОВ ДІЛЯНКИ ПІД БУДІВНИЦТВО ДВОПОВЕРХОВОЇ БУДІВЛІ МАГАЗИНУ КВІТІВ НА ПАЛЬОВОМУ ФУНДАМЕНТІ НА ВУЛИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ - Іванишин, Володимир Андрійович; Бугай, Віктор Григорович; Корзаченко, Микола Миколайович (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Інженерно-геологічні дослідження під будівництво будь-якого об’єкта є обов’язкові, а тому завжди актуальні. Постановка проблеми. Територія Чернігова вкрита четвертинними відкладами. Їх товщина, літологія часто змінюється на площі та в розрізі, що є негативним фактором при будівництві різних об’єктів. Тому перед початком будівництва цих об’єктів потрібно детально вивчати інженерно-геологічні умови відповідних ділянок для забезпечення стійкості збудованих будівель чи споруд. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Публікації по темі статті відсутні. Виділення недослідженої частини загальної проблеми. Недостатньо вирішеною складною проблемою на території Чернігівської області та Чернігова є поширення, товщини та літологія четвертинних відкладів. Постановка завдання. Детальне дослідження інженерно-геологічних умов ділянки під будівництво двоповерхової будівлі магазину квітів на пальовому фундаменті на вулиці Незалежності в ІІІ мікрорайоні житлового масиву «Масани». Виклад основного матеріалу. Досліджувана ділянка за результатами вивченої геоморфології знаходиться на Чернігівсько-Городнянській морено-зандровій рівнині в приводороздільній частині рік Стрижень та Білоус, яка відноситься до басейну р. Білоус. За тектонічною схемою – це північно-західна частина Дніпровсько-Донецької западини. Рельєф ділянки полого рівнинний з нахилом на південь і абсолютними відмітками поверхні землі від 142 до 143,4 м. Ділянка є найнижчою на території мікрорайону. Через неї відбувається поверхневий стік. Інженерно-геологічна модель її будови ґрунтується на геологічних розрізах 1-1' – 4-4', в яких виділені інженерно-геологічні елементи (ІГЕ) І – ХVI. Геологічний розріз до глибини 15 м представлений сучасними техногенними, верхньочетвертинними, середньочетвертинними і неогеновими відкладами. Ґрунтові води безнапірного типу знаходяться на глибинах 1,5–1,6 м. Висновки відповідно до статті. Товща відкладів на ділянці неоднорідна. У ній виділено 12 інженерногеологічних елементів. У багатоводні періоди рівень ґрунтових вод може піднятися до денної поверхні, тому потрібно передбачити гідроізоляцію фундаментів і підлог підвалів, регулювання поверхневого стоку. Вода неагресивна.