Навчальний стенд для вивчення дисциплін із забезпечення мережевого захисту інформації - Риндич, Євген Володимирович; Петренко, Тарас Анатолійович; Черниш, Леся Григорівна; Семендяй, Сергій Матвійович; Біленький, Георгій Сергійович (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. На сьогодні набули значного поширення комп’ютерні мережі, без яких уже не можливо уявити функціонування будь-якої комп’ютерної системи. Поширення та доступність призвели до необхідності розмежувати доступ до компонентів таких систем та впроваджувати до навчання технічних спеціальностей таких дисциплін, як «Організація комп’ютерних мереж», «Системи захисту обчислювальних мереж» та інші. Постановка проблеми. У галузі вивчення дисциплін пов’язаних із сучасними комп’ютерними мережами та їх безпекою значне місце посідають практичні навички налаштування програмного та апаратного забезпечення. Одним з найефективніших методів є навчання з використанням півнатурних та натурних моделей комп’ютерних мереж. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Розглянуто останні публікації у відкритому доступі, включаючи дані навчальних центрів компаній Cisco та Mikrotik. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Розробка та обґрунтування використання півнатурних моделей сучасних комп’ютерних мереж у навчальному процесі спеціалізованих дисциплін вищих учбових закладів. Постановка завдання. Запропонувати базову півнатурну модель комп’ютерної мережі для стенду вивчення дисциплін із забезпечення мережевого захисту інформації. Виклад основного матеріалу. У статті наведено аналіз, вимоги та півнвтурна модель стенду комп’ютерної мережі для вивчення дисциплін з забезпечення мережевого захисту інформації. Висновки відповідно до статті. Запропоновано півнатурну модель стенду комп’ютерної мережі для вивчення дисциплін з забезпечення мережевого захисту інформації з використанням мережевого обладнання Mikrotik.