СКІНЧЕНО-ЕЛЕМЕНТНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ПРОЦЕСУ ПРОФІЛЮВАННЯ ЦИЛІНДРИЧНИХ ЗАГОТОВОК - Марков, Олег; Мусорін, Антон; Хващинський, Антон; Панов, Володимир; Житніков, Роман; Лисенко, Антон (Технічні науки та технології, 2021)
Аналіз наукових публікацій дозволив виявити, що проблема підвищення якості великих кованок відповідального призначення нині не вирішена повністю. Наявні технологічні процеси кування великих заготовок полягають у деформуванні злитків плоскими або комбінованими бойками. Такі способи деформування не завжди гарантують проробку литої структури заготовки. Моделювання дало змогу встановити, що профілювання випуклими радіусними бойками призводить до зміни розподілу деформацій та напружень у тілі заготовки. У результаті підвищується рівномірність розподілу деформацій, а також увігнуті грані підвищують рівень стискаючих напружень у центральних та периферійних шарах заготовки.