МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ЕЛЕКТРОПНЕВМАТИЧНИХ СИСТЕМ, МОДИФІКОВАНА ПАНДЕМІЧНОЮ СИТУАЦІЄЮ - Тулея, Петер (Технічні науки та технології, 2021)
У статті представлено модифікований варіант навчального робочого місця з урахуванням протиепідемічних обмежень в умовах пандемії коронавірусної інфекції СOVID19. Актуальність розробки ґрунтується на тому, що пандемічна ситуація далека від завершення. Ймовірно, попереду ще кілька хвиль, у ході яких цей проєкт буде задіяний. У статті описана методична процедура вирішення «пандемічного» варіанта навчального робочого місця з електропневматичними компонентами, який раніше вже успішно використовувався. Аналіз останніх досліджень і публікацій показав, що хоча окремі виробники пневматичних компонентів досліджують це питання, основна увага приділяється бізнесу, а не практичній, орієнтованій на споживача сфері застосування. Завданням роботи є не доскональна деталізація конструктивного рішення, а ескізний проєкт із демонстрацією його можливостей. Основна мета статті – надати інформацію про те, як забезпечити набуття практичних навичок в умовах дистанційного навчання. Описане технічне рішення і методика проведення практичних занять у цій галузі в умовах карантинних обмежень нададуть методичне керівництво для створення подібних освітніх удосконалених рішень, тим самим допомагаючи підвищити якість підготовки нового покоління інженерів в умовах триваючої пандемії. Представлена в роботі модифікована методика вивчення елементів електропневматичних систем в лабораторії пневматичних механізмів постійно перебуває в стадії розробки. У майбутньому (в залежності від фінансових можливостей) ставиться за мету розширення можливостей цього тренажера, доповнюючи його іншими моделями робочих місць. Також передбачено можливість створення варіанта навчального робочого місця з декількома типами контролерів. Стаття є публікацією методичного характеру.