ВПЛИВ ТИСКУ НА ПИТОМУ ПРОДУКТИВНІСТЬ УЛЬТРАФІЛЬТРАЦІЙНИХ ЦЕЛЮЛОЗНИХ МЕМБРАН - Мовчанюк, Ольга; Гомеля, Микола (Технічні науки та технології, 2021)
У роботі представлено розроблений авторами новий целюлозний ультрафільтраційний матеріал, ефективність якого була доведена під час очищення води від гуматів. Вивчено вплив постійного тиску на продуктивність нових мембран під час фільтрування дистильованої води. За тиску 0,2‒1,0 МПа досліджено три варіанти композиції мембран. Побудовано експериментальні залежності швидкості трансмембранного потоку від загального часу фільтрування. Отримано математичні моделі, адекватність яких підтверджено. Встановлено, що питома продуктивність суттєво залежить від композиції мембрани і значення тиску. Максимальну продуктивність 235 дм3/(м2·год) на сталому режимі роботи досягнуто при величині тиску 1 МПа.