МОНІТОРИНГ ПАРАМЕТРІВ ЕЛЕКТРОДВИГУНА - Шарга, Патрік; Кремпаський, Андрій (Технічні науки та технології, 2021)
Моніторинг - це діяльність, при якій відстежувані значення необхідні для процесу оцінки стану певної системи. Отримані та згодом опрацьовані дані можуть сигналізувати про виникнення потенційних або існуючих проблем або передбачати майбутній стан системи, що контролюється. Таке рішення може заощадити значні фінансові витрати, які спричинені несподіваними збоями. Системи моніторингу застосовуються переважно у великих промислових компаніях. Професійні системи моніторингу засновані на IoT, і їх принцип роботи дуже схожий. Професійні пристрої моніторингу також включають алгоритм прогнозного обслуговування. Існуючі професійні рішення є економічно невигідними, і це може стати перешкодою для їх застосування на практиці. Ця стаття має на меті внести вклад у розвиток доступних систем моніторингу IoT. Метою дослідження було створення недорогого пристрою IoT для моніторингу, який зможе тривалий час контролювати електродвигун. На основі отриманих даних передбачено побудувати модель профілактичного обслуговування електродвигулювача, тим самим запобігти його неочікуваному виходу з ладу. Інша ціль - навчання студентів сучасним системам моніторингу, готуючи їх до існуючих вимог галузі. В роботі запропонована повністю функціональна недорога система моніторингу IoT, яка попереджає оператора про досягнення критичних значень для електродвигуна. Здійснено повне тестування системи моніторингу IoT. Тести підтвердили повну функціональність системи моніторингу. На основі результатів цього дослідження на наступному етапі буде впроваджено довгостроковий збір даних. Отримані дані будуть використані для створення моделі прогнозного обслуговування промислового обладнання в середовищі Matlab. В результаті пердбачається отримати повністю функціональну і автономну недорогу систему моніторингу, яку можна буде використовувати на практиці. Представлена в статті інформація має науково-методичний характер.