ПРОПОЗИЦІЯ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ПРЕЗЕНТАЦІЙНИХ ЦІЛЕЙ - Ракай, Роберт (Технічні науки та технології, 2021)
Автоматизація - це багатопрофільна галузь, яка вимагає спеціалізованого вивчення. Кафедра автоматики та взаємодії машин і машин факультету машинобудування Технічного університету Кошице забезпечує таку освіту. З метою кращого уявлення про навчальну програму для громадськості доцільно створити презентацію, яка б цікаво представляла практичний зміст навчання. Важливим аспектом викладання в галузі промислової автоматизації є додавання нових знань студентам на практичній основі. Домінуючою рисою сьогодні є оцифровка та використання промислових комунікацій. Використовуються контрольно-обчислювальні технології, регулюючі елементи, пневматичні та гідравлічні рушії або різні датчики. Управління промисловим обладнанням найчастіше забезпечує промисловий комп’ютер. Головною метою цієї роботи є розробка моделі, яка буде слугувати цілями презентації, такими як День відкритих дверей тощо. Запропонована система повинна документувати спрямованість та зміст професійно-технічної освіти. Запропоновано модель автоматизованої системи, що складається з пристроїв, які в даний час використовуються в галузі промислової автоматизації людино-машинних взаємодій. Метою було створити систему, яку можна транспортувати в різні місця і одночасно здійснювати інтерактивну презентацію змісту навчання в галузі автоматизації. З точки зору технічного рішення, система має необхідні габаритні розміри для транспортування, оптимального розташування та безпечної експлуатації. Не менш важливим фактором є врахування вимоги спроектувати такий пристрій, який під час презентації залучить і надихне аудиторію на подальше вивчення. Були створені 3 варіанти системи, які за своєю функціональністю адекватно відображають зміст освіти кафедри. Вибраний з трьох варіантів працює як інтерактивна система оцінювання, яка заохочує користувача, якщо він правильно відповів на достатню кількість питань. Існує можливість розширення сигналізації про поточні стани автоматизованої системи. У статті представлено результати науково-методичного дослідження.