ЖАРОСТІЙКІСТЬ ДИФУЗІЙНИХ ПОКРИТТІВ НА ОСНОВІ ХРОМУ ТА КРЕМНІЮ НАНЕСЕНИХ НА ВУГЛЕЦЕВУ СТАЛЬ - Янцевич, Кароліна (Технічні науки та технології, 2021)
У роботі представлені результати дослідження жаростійкості дифузійних хромосиліцидних покриттів нанесених на сталь 45 газовим методом. Встановлено, що при комплексному хромосиліціюванні сталі 45 формуються покриття, що складаються з двох шарів: карбідів хрому Сr23C6, Сr7C3 та твердого розчину Si та Cr в α-Fe. Загальна товщина покриттів становить 100 мкм, мікротвердість дорівнює 19,5 ГПа. За кінетичними залежностями окис-лення в температурному інтервалі 800-1000 °С побудовано параметричну діаграму жаростійкості, яка дозволяє проводити оцінку довговічності захисного дифузійного хромосиліцидного покриття при різних температурах до 1000 °С. Показано, що отримані покриття визначаються високою жаростійкістю.