МОДЕЛЮВАННЯ В MSC ADAMS/VIEW ЯК ЧАСТИНА СУЧАСНОГО ПІДХОДУ ДО ПРОЕКТУВАННЯ МЕХАНІЧНИХ СИСТЕМ РОБОТІВ - Гpoнцoвa, Дaринa (Технічні науки та технології, 2021)
У сучасному світі технологій ми стикаємося із широким застосуванням просторових механізмів та пов’язаних механічних систем. Ми досліджуємо дані руху на основі характеристик, які нам потрібно з'ясувати. Є кілька способів їх вирішити. Найстаріші з можливих рішень – це аналітичні та графічні рішення. Нині для кінематичного аналізу доступний ряд комп'ютерних продуктів. Одна з них – програма MSC Adams. Дозволяє графічну та числову обробку обчислених значень, яка дасть вам загальне уявлення про поведінку механізму. Методи опису механізмів – це робота Денавіта та Хартенберга та робота Каліцина, Кисліцина, Лебедєвої, Литвина. Загальні методи динамічного аналізу плоских механізмів приписуються авторам: Брат, Козлов, Макаричів, Тимофєєв, Юревич, Бейчі, Коплік, Леу, Хауг, Стейскал, Валашек та інші. Перевагою комп'ютерного моделювання є швидкість та гнучкість вирішення завдань у процесі проектування, розробки та впровадження інновацій. У наведеній статті показано рішення кінематичного аналізу механічної системи в MSC Adams. Вирішено модель притискного механізму, що представляє механічну систему з одним ступенем свободи. Мета полягає в тому, щоб вирішити кінематику за допомогою MSC Adams View. Результати рішення графічно обробляються у програмі, що використовується. Використані елементи моделювання та процедури формування тіл та їх кінематичних зв'язків. Перевагою є можливість моделювати рух моделі-прототипу та керувати ним у програмному середовищі, а також керувати продуктивністю у вигляді 3D-візуалізації. За результатами моделювання можна побудувати реальну модель та спроектувати блоки. Програмне забезпечення для моделювання – це зручний інструмент проектування, який заощаджує час та ресурси. Він також підходить для детального дослідження та практичного вивчення механічних систем.