ЗАСТОСУВАННЯ КИСЛОТНО АКТИВОВАНОГО ЦЕОЛІТУ В ТЕХНОЛОГІЇ ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ВІД БАРВНИКІВ - Іванченко, Анна; Сокол, Олександр; Єлатонцев, Дмитро; Ляпка, Костянтин; Ревак, Олена (Технічні науки та технології, 2022)
апропоновано використовувати спосіб очищення сорбентами, модифікованими мінеральними кислотами HNO3, НСl, H3PO4 з метою підвищення поглинаючої здатності щодо водорозчинних барвників. Охарактеризовано склад активованих сорбентів, експериментально проведено аналіз процесу очищення та нейтралізації барвників у водних системах за допомогою цеоліту Сокернянського родовища. Використано хімічну активацію, яка здійснювалась методом просочування. Перевірено ефективність використання кислотно активованих сорбентів для вилучення барвника метилового оранжевого.