ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ ОТВОРІВ У ВОЛОКНИСТИХ ПОЛІМЕРНИХ КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛАХ ПРИ ОБРОБЦІ СВЕРДЛАМИ З ДИСКРЕТНИМИ ПОКРИТТЯМИ ГЛОБУЛЯРНОГО ТИПУ НА РОБОЧІЙ ПОВЕРХНІ - Корбут, Євген; Парненко, Валерія; Ніколаєнко, Тетяна; Плівак, Олександр (Технічні науки та технології, 2022)
У статті розглянуто основні марки інструментальних матеріалів та нанесених зносостійких покриттів, які використовуються для інструментів при різані волокнистих полімерних композиційних матеріалів (ВПКМ). Показано, що алмазні покриття є переважаючими для обробки ВПКМ, але є проблема створення необхідної адгезії та високої собівартості інструменту з даним покриттям. Конкуруючим способом нанесення зносостійких покриттів є метод електроіскрового легування (ЕІЛ), яке в порівнянні з іншими методами має на порядок нижчі енергозатрати та на декілька порядків нижчу вартість обладнання. Проведено дослідження з визначення величини точності отворів в деталі з ВПКМ при обробці свердлами зі швидкорізальної сталі з нанесеним на його робочі поверхні дискретним покриттям глобулярного типу в порівняні зі свердлами з алмазним покриттям. Запропоновано та доведена до цільність використання інструментальних швидкорізальних сталей для обробки різанням деталей з ВПКМ за рахунок використання дискретних глобулярних покриттів певної архітектури та складу без втрати точності отриманих виробів, що дозволить зменшити вартість інструменту і, як наслідок, собівартість готового виробу.