Імпульсні стабілізатори горіння дуги при зварюванні змінним струмом промислової частоти - Жерносєков, Анатолій; Халіков, Володимир; Шатан, Олександр; Приходько, Віталій (Технічні науки та технології, 2023)
У статті розглянуто розроблення пристроїв стабілізації зварювальної дуги змінного струму, що надають якісно інший рівень функціональності зварювальним трансформаторам промислової частоти. Показано, що попри стрімке поширення та використання інверторних джерел постійного струму для дугового зварювання металів, зварювання змінним струмом, із застосуванням простих і невибагливих зварювальних трансформаторів, які працюють на частоті струму промислової мережі живлення продовжує бути актуальним. Стосовно до ручного дугового зварювання покритими електродами та неплавким електродом на змінному струмі промислової частоти, проблема підвищення стійкості горіння дуги вирішується завдяки використанню імпульсних стабілізаторів горіння дуги. Вибір полярності імпульсів істотно впливає на параметри стабілізаційного пристрою та процесу зварювання змінним струмом. Проведені дослідження впливу полярності імпульсу на параметри самих імпульсних стабілізаторів горіння дуги. Розглянуто схемотехнічну реалізацію пристроїв стабілізації із застосування стабілізаційних імпульсів, полярність яких протилежна полярності струму дуги.