Методи визначення вмісту присадок в енергетичних оливах обладнання енергопідприємств - Зайцев, Сергій; Кравченко, Володимир; Тіхенко, Валентин (Технічні науки та технології, 2023)
Стаття є оглядовою та присвячена аналізу наявних сучасних, а також перспективних методів визначення вмісту присадок у мінеральних енергетичних оливах, у тому числі в трансформаторних та турбінних, що знаходяться в експлуатації в обладнанні енергетичних підприємств. Це дозволить виділити найбільш оптимальні сучасні методи виконування вимірювань і визначити їхні переваги та недоліки при застосуванні у вимірювальних лабораторіях. Визначено напрям подальших досліджень для виявлення оптимальних методів ідентифікації та визначення вмісту в мінеральних трансформаторних або турбінних оливах нових присадок, кількісно-якісний склад яких часто не розкривають їхні виробники. Це дозволить виконувати технічне діагностування оливонаповненого обладнання із застосуванням відповідних діагностичних моделей.