Метод статистичного оцінювання результатів клінічних досліджень при лікуванні артеріальної гіпертензії та ожиріння - Єременко, Володимир; Монченко, Олена; Корчева, Софія; Чубко, Лариса (Технічні науки та технології, 2023)
На даний час обробка великої кількості даних, які мають різну фізичну або біологічну природу, залишається важливою задачею, оскільки всі параметри мають свої закони розподілу, які в загальному випадку відрізняються від гаусівського. Такий набір даних не дає можливості застосувати стандартні методи статистичної обробки. Загального методу класифікування теж нема. Отже, у статті пропонується новий підхід статистичної обробки великої кількості різнопланових даних, що ґрунтується на використанні відстані Махаланобіса. Розглянуті шляхи прийняття рішення на основі вимірювання відстані Махаланобіса між вибіркою відносно здорових пацієнтів та двома вибірками хворих: основною – група пацієнтів приймала нове лікування, та дослідною – група пацієнтів, яка приймала стандартне лікування надлишкової ваги та артеріальної гіпертензії.