Проєктування засобів автоматизованого збирання даних для систем ІоТ моніторингу стану дорожнього покриття - Нікольський, Сергій; Клименко, Ірина (Технічні науки та технології, 2023)
Моніторинг стану дорожнього покриття – одне з актуальних завдань технічного обслуговування розумного міста. Ефективна система моніторингу дозволить підвищити комфорт водіїв, якість життя та зменшити використання людських та матеріальних ресурсів. У відомих системах моніторингу стану дорожнього покриття наявні загальні проблеми, на кшталт незручності користування устаткуванням, складності реалізації процесу збирання та аналізу даних, додаткових енерговитрат, високої вартості устаткування та значних трудовитрат. Серед проблем ефективності функціонування, значними є проблеми швидкодії обробки великих обсягів даних у реальному часі, точності та достовірності отриманих результатів. Метою дослідження є розроблення підходів та засобів до автоматизованого збирання даних з ІоТ пристроїв для систем моніторингу стану дорожнього покриття. Для досягнення мети основним було розробити архітектурно-функціональну концепцію системи моніторингу стану дорожнього покриття з можливістю інтеграції в масштабовані мережі ІоТ та розробити комплекс програмно-апаратних засобів для збирання та агрегації ІоТ даних. Запропонована архітектурно-функціональна концепція системи моніторингу стану дорожнього покриття, забезпечує можливість вдосконалення існуючих систем моніторингу шляхом автоматизації збирання та обробки інформації про стан дорожнього покриття, динамічного та масштабованого моніторингу, використання автономних, дешевих та широкодоступних вбудованих систем для збирання ІоТ даних про стан дорожнього покриття, підвищення ефективності обробки даних в реальному часі. Архітектурна концепція реалізована у вигляді комплексу програмно-апаратних засобів для збирання та агрегації ІоТ даних, на базі яких розроблено експериментальний прототип системи моніторингу. Розроблені засоби дозволяють оперативно реагувати на нерівності дорожнього покриття на довільній місцевості, а формат агрегованих даних придатний для подальшого аналізу, в тому числі інтелектуального. Запропоновані засоби можуть бути використані в системах технічного обслуговування розумними містами з метою покращення якості водіння та упередження критичних ситуацій, пов’язаних з неякісними дорожнім покриттям.