Дослідження впливу добавок на отримання низькотемпературних режимів у технології виробництва залізобетонних шпал - Петрикова, Євгенія; Амеліна, Наталія; Майстренко, Алла; Бердник , Оксана (Технічні науки та технології, 2023)
Сьогодні характерною особливістю сучасної будівельної технології є широке застосування хімічних добавок для досягнення необхідних властивостей бетону, зниження витрат матеріальних і енергетичних ресурсів при виробниц-тві цього матеріалу та при використанні його для виробництва конструкцій і виробів. Встановлено, що перспективним напрямом зниження енергоємності збірного залізобетону є застосування ни-зькотемпературних режимів теплової обробки й врахування теплоти гідратації цементу. Для досягнення поставле-них цілей було розглянуто можливість застосування добавок Sika Раvег НС-1, Nitkal S45 і форміату кальцію в техно-логії виробництва залізобетонних шпал. Розглянуто дослідження добавок на міцнісні характеристики бетонів, що тверднули при різних температурних режимах. Наведено результати досліджень впливу порядку введення добавок при виготовленні бетонної суміші на міцнісні характеристики бетонів. З врахуванням того, що лабораторні і промислові умови виробництва бетонних сумішей і бетонів мають певні відмінності, розглянуто вплив добавок в лабораторних і промислових умовах. Грамотне використання цементів в технології виробництва призводить до економії енергоресурсів, тому було визначено комплексний вплив добавок і в’яжучих, що містять мінеральні добавки.