Числове моделювання напружено-деформованого стану при адитивному MIG наплавленні кремнієвою бронзою CuSi3Mn1 - Прохоренко, Одарка; Лагодзінський, Іван (Технічні науки та технології, 2024)
Досліджено напружено-деформований стан адитивно згенерованих виробів із застосуванням кремнієвої бронзи CuSi3Mn1 (БрКМц3-1). Розроблена скінченно-елементна модель, на базі якої виконане числове моделювання пошарового наплавлення просторового виробу. Досліджено зміни температурного поля та виявлено, що характер зміни температур і величина її зменшення у відповідному шарі після наплавлення наступних шарів є однаковими і не залежать від траєкторії наплавлення. Встановлено, що для нижніх (1-4 шар) та верхніх (останніх) шарів характерний об’ємний напружений стан, який призводить до утворення тріщин на стадії охолодження в діапазоні температур 475–550 оС при зменшенні межі міцності наплавленого матеріалу σВ<170 МПа.