Нейронні мережі у виявленні атак на розподілені системи - Волокита, Артем; Меленчуков, Микита (Технічні науки та технології, 2024)
Сучасні виклики до обробки великих обсягів інформації вирішуються за допомогою складних розподілених систем, які своєю чергою потребують кіберзахисту, що дозволяє керувати ризиками безпеки, такими як заволодіння інформацією, шпигунства, зниження продуктивності систем та ін. У цій статті зроблено огляд деяких засобів виявлення кібератак, які зокрема застосовують машинне навчання, наведені їхні переваги, недоліки, методи роботи, вразливості та підходи до їх захисту. Аналіз атак проти засобів захисту на основі машинного навчання, які використовують підхід детекції аномалій, показав що існують слабкі місця, що потребують додаткового захисту, наприклад, розподілені в часі атаки можуть адаптуватись до допустимих діапазонів відхилення показників мережі. Виконано огляд механізмів забезпечення стійкості систем захисту до таких впливів, а саме додавання різноманітних шумів під час навчання, зменшення інтервалів значень параметрів системи, варіації донавчання моделі на оманливих даних, використання спеціальних класифікаторів.