Аналіз впливу швидкості різання на температуру й сили різання при точінні заготовок із титанового сплаву TI-6AL-4V - Пірогов, Дмитро; Воронцов, Борис (Технічні науки та технології, 2024)
Через відсутність рекомендацій щодо оброблення заготовок отриманих методом xBeam 3D metal printing досліджено особливості точіння титанового сплаву TI-6AL-4V, а саме впливу збільшення швидкості різання на силу різання, температуру інструмента, локалізацію напружень на різальній кромці інструмента та утворення стружки під час різання із використанням пластини із карбід-вольфраму із застосуванням програмного середовища Third Wave AdvantEdge. Показано, що зі збільшенням швидкості різання зростає температура різання, сила різання залишається сталою по всій довжині оброблення, що підтверджує ефект термічного розм’якшення поверхні заготовки. Наведено графіки залежності температури й сил різання від довжини оброблення під впливом швидкості різання, фігури локалізації температур та напружень на вістрі ріжучого інструмента та форма утвореної стружки.