Струмовий режим при електрохімічному 3d-друці виробів із міді - Плясовська, Антоніна; Ущаповський, Дмитро; Лінючева, Ольга; Воробйова, Вікторія; Мотронюк, Тетяна; Васильєв, Георгій (Технічні науки та технології, 2024)
Досліджено особливості використання нітратних електролітів міднення в системах локального електроосадження або електрохімічного 3D-друку. Запропоновано модель струмового режиму у електрохімічному 3D-друці, яка визначає його подібність до уніполярного імпульсного струмового режиму. Розраховані величини максимальної густини струму в імпульсі при електрохімічному 3D-друці, які відповідають значенням середньої швидкості осадження більшим за 0,5 А/дм2, перевищують значення граничних густин струму для стаціонарного процесу електроосадження міді в досліджуваному нітратному електроліті. На основі порівняльного дослідження морфології поверхні мідних осадів, отриманих при електроосадженні з використанням імпульсного режиму електролізу в стаціонарній комірці та отриманих в комірці з обертовим анодом, показана можливість моделювання струмового режиму при електрохімічному 3D-друці за допомогою імпульсних програмнокерованих джерел струму. Встановлено, що добавки Rubin (KIESOW OBERFLÄCHENCHEMIE GmbH &Co) у сульфатному електроліті міднення зберігають бликоутворюючий ефект при використанні нестаціонарних режимів електролізу. Виявлено, що введення в нітратний електроліт міднення гліцину не пригнічує процес електровідновлення нітрат-іонів, оскільки вихід за струмом є таким же, я в базовому електроліті без добавки і становить близько 80 %. Забезпечення формування більш дрібнокристалічної структури осаду при введенні 0,5 М гліцину може бути пов’язане зі зв’язування в комплекс одновалентної міді. Показана можливість отримання електрохімічно надрукованих об’єктів з висотою профілю до 100 мкм із компактною дрібнокристалічною структурою металу за густини струму 2 А/дм2 в нітратному електроліті міднення з вмістом нітрату міді 300 г/л та при одночасному введенні блискоутворюючих добавок Rubin та гліцину.