Контроль вмісту розчинених газів у свіжих та окиснених турбінних оливах - Зайцев, Сергій; Кишневський, Віктор; Тіхенко, Валентин (Технічні науки та технології, 2024)
Стаття є публікацією науково-методичного характеру. Застосування сучасних методів контролю стану оливонаповненого тепломеханічного обладнання АЕС потребує безперервного удосконалення методів діагностування такого обладнання, в тому числі за результатами контролю вмісту розчинених діагностичних газів, таких як СН4, С2Н6, С2Н4, С2Н2, С3Н6, С3Н8, Н2, СО, СО2, О2, N2, в мінеральних та синтетичних вогнестійких турбінних оливах, у тому числі в гетерогенних системах типу «турбіна олива – розчинений газ – емульсійна вода». Добитися достовірності результатів визначення вмісту діагностичних розчинених газів в турбінних оливах за методами газової хроматографії можна при правильному виборі діапазону концентрацій води в цих досліджуваних турбінних оливах, в якому відсутній значний вплив вмісту води на результати газохроматографічних вимірювань. Аналіз досліджень і публікацій з питань досліджень методів діагностування електротехнічного та тепломеханічного оливонаповненого обладнання за результатами аналізів проб енергетичних олив методами газової хроматографії показав, що питанням сталого підвищення достовірності результатів визначення вмісту діагностичних розчинених газів у турбінних оливах за методами газової хроматографії на сьогодні приділено мало уваги в науковій літературі. Виявлення характеру впливу вмісту розчиненої та емульсійної води в мінеральних та синтетичних вогнестійких турбінних оливах на результати газохроматографічних аналізів на сьогодні приділено мало уваги в науковій літературі. Метою статті є забезпечення достовірності результатів дослідження вмісту діагностичних розчинених газів Н2, СН4, С2Н6, С2Н4, С2Н2, СО, СО2, О2, N2, за методами газової хроматографії в пробах вологих мінеральних та синтетичних вогнестійких турбінних оливах для подальшого діагностування оливонаповненого обладнання АЕС. На підставі існуючих методів досліджень, було: удосконалено математичний опис фазової рівноваги в екстракційній системі «волога турбінна олива – розчинений і-й газ – газоподібний екстрагент» для досліджуваних турбінних олив «Aгрінол Тп-46», «Fyrquel®L», «Reolube®OMTI», «Reolube®46 RS». За методами газової хроматографії: виявлено вплив концентрацій і-х розчинених газів у вологих турбінних оливах на значення коефіцієнтів розподілу для і-х розчинених газів в екстракційних системах «волога турбінна олива – розчинений і-й газ – газоподібний екстрагент»; виявлено вплив концентрацій води у вологих турбінних оливах на значення коефіцієнтів розподілу для і-х розчинених газів в екстракційних системах «волога турбінна олива – розчинений і-й газ – газоподібний екстрагент»; досліджено розчинність діагностичних газів в осушених та вологих турбінних оливах при температурі 20 0С. У роботі досліджено: розчинність цих газів в мінеральній турбінній оливі «Aгрінол Тп-46» та в синтетичній вогнестійкій турбінній оливі «Reolube®46 RS» із вмістом в них вологи в інтервалі 0,005 –0,7 % маси при температурі 25 0С; залежність величин розчинності для H2S від температури в системі «мінеральна турбінна олива – розчинений газ H2S» в інтервалі температур 15–80 0С; коефіцієнти розподілу розчинених газів в досліджених турбінних оливах при температурі 20 0С в системах «турбінна олива – розчинений газ – газоподібний екстрагент»; вміст розчинених газів в модельних синтетичних вогнестійких турбінних оливах «Reolube®46 RS» за методом додатку. Це дозволить визначати вміст розчинених газів у вологих турбінних оливах для подальшого діагностування оливонаповненого обладнання.