До питання методів побудови систем захисту від надлишкового ковзання коліс рейкових транспортних засобів - Кириленко, Ярослав; Кутовий, Юрій (Технічні науки та технології, 2024)
Контроль ковзання завжди був вирішальним у залізничному секторі через обмежене тертя між колесами та рейкою. У цьому дослідженні будуть розглянуті різні типи захисту від ковзання та ковзання для залізничних транспортних засобів. На основі чого будувати реалізацію максимальної сили тяги відповідно до умов зчеплення. Підвищення тягового зусилля є комплексною проблемою проєктування залізничних транспортних засобів; тому необхідно розробити ефективні системи тяги та алгоритми. Постійний розвиток інтелектуальних систем управління дозволяє будувати системи управління на основі сигналів зовнішнього середовища. Такі типи сигналів можуть бути отримані багатофункціональними датчиками, як камери.