Технології ДЗЗ у прецизійному землеробстві - Зацерковний, Віталій; Ворох, Віктор (Технічні науки та технології, 2024)
Одним з актуальних завдань сучасного аграрного виробництва є проблема подальшого розвитку спрямованого на забезпечення зростаючого попиту на продукти харчування та інші сільськогосподарські продукти на інноваційній платформі прецизійного землеробства. Прецизійне землеробство передбачає застосування геоінформаційних технологій, технологій дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), Інтернет речей (ІоТ), технологій великих масивів даних та штучного інтелекту (ШІ), спрямованих на збільшення виробництва продукції рослинництва та зменшення витрат. Застосування технологій ДЗЗ для задач прецизійного землеробства обумовлене безпрецедентною доступністю знімків високої просторової розрізненості (просторової, спектральної та часової) і відповідно можливістю здійснювати моніторинг посівів, в управлінні зрошенням, внесенням поживних речовин, боротьбі зі шкідниками та хворобами рослин, прогнозуванні урожайності тощо. У статті наданий огляд найбільш уживаних систем ДЗЗ, що використовуються в технологіях прецизійного землеробства. Це дозволяє оптимізувати використання ресурсів сільськогосподарських підприємств для кожної ділянки поля і покращити продуктивність рослин на підставі даних про структуру ґрунту, pH, поживних елементів та карт врожайності, засобів захисту рослин (ЗЗВ), зрошення відповідно до властивостей ґрунту, рельєфу, метеорологічних умов та ряду інших факторів. Використання супутникових даних потребує подальших досліджень спрямованих на вдосконалення технологій збереження та обробки таких даних, а саме хмарних обчислень та машинного навчання. Враховуючи певну складність обробки зображень і необхідність певної підготовки фахівців, важливо апробувати прості, але надійні алгоритми для застосування дистанційного зондування в режимі реального часу, що дозволить більш широке впровадження технологій ДЗЗ у прецизійне землеробство.