Дослідження відходів авокадо як вторинних сировинних ресурсів багатоцільового призначення - Філінська, Тетяна; Терещук, Марина; Філінська, Антоніна (Технічні науки та технології, 2024)
Зростання обсягів вирощування і перероблення авокадо супроводжується утворенням великої кількості відходів. У статті наведено результати досліджень властивостей порошків, отриманих зі шкірки, ядра та насіннєвої оболо-нки авокадо. Визначено показники вологоутримуючої здатності як окремих відходів авокадо, так і їхніх сумішей із різними видами борошна. Найменший показник вологоутримуючої здатності (217 %) має ядро насіння, що поясню-ється присутністю у його складі значної кількості жирів, тоді як шкірка і насіннєва оболонка, які містять більшу кількість волокон, мають даний показник на рівні 342 і 431 % відповідно. Суміші порошку ядра авокадо (до 40 %) з льняним, кунжутним і гарбузовим борошном можуть слугувати згущувачами для харчових низькожирних емульсійних продуктів. Виконані дослідження щодо можливості використання відходів плодів авокадо як наповнювачів у складі гум. Введення до складу модельних гумових сумішей порошків авокадо з ядра, насіннєвої оболонки й зовнішньої шкірки плоду у кількості 40 мас.ч. на 100 мас.ч. каучуку надало вулканізатам меншу еластичність та твердість ніж каолін. Отримані м'які гуми завдяки нижчому показнику деформованості можуть використовуватися в якості ущільнювачів.