Оптимальне керування нелінійною динамічною системою - Казимир, Володимир; Приступа, Анатолій; Ятченко, Євгеній (Технічні науки та технології, 2024)
У роботі описано методику отримання закону управління нелінійною динамічною системою шляхом лінеаризації даної системи навколо точки рівноваги. Розписано етапи розробки оптимального керування нелінійною динамічною системою на прикладі перетворювача Кука з використання пакета MathLab: отримання математичної моделі пере-творювача; отримання параметрів точки рівноваги нелінійної системи за допомогою пропорційно-інтегрального-диференціального (ПІД) регулятора; лінеаризація математичної моделі навколо точки рівноваги; вирішення задачі квадратичного регулятора та отримання закону управління відстеження для лінеаризованої моделі; керування нелі-нійною динамічною системою за допомогою закону управління, розробленого для лінеаризованої системи.