Енергоефективні гібридні сонячні колектори інтегровані у світлопрозорі конструкції будівель - Шаповал, Степан; Пришляк, Юрій; Гулай, Богдан; Генсецький, Микола; Касинець, Мар’яна (Технічні науки та технології, 2024)
Одним із ключових завдань в сучасній енергетиці є забезпечення теплом енергоефективних будівель за допомогою відновлюваних джерел енергії, зокрема сонячної енергії. Через обмежений простір для розміщення геліоколекторів на будівлях, перспективною є інтеграція сонячних систем теплопостачання в конструкції зовнішніх огороджень будівель. У цій статті розглянуто наукові аспекти застосування основних типів сонячних колекторів, а також їх класифікацію. Авторами запропонована конструкція гібридного теплового та фотоелектричного сонячного колектора й подана методика розрахунку теплових характеристик системи теплопостачання з використанням такого геліоколектора. У статті наведено аналіз розрахунку теплових процесів у гібридних сонячних колекторах, які інтегровані у світлопрозорі фасади будівель і споруд. Тут особлива увага зосереджена на визначенні коефіцієнта корисної дії такого пристрою. Дані, представлені у статті, показують, що математична модель процесів теплообміну в гібридному геліоколекторі потребує додаткових експериментальних досліджень.