Визначення кінетичної енергії вібраційної машини ВП-10 - Васильєв, Олексій; Яковенко, Андрій (Технічні науки та технології, 2025)
Вібраційні плити є важливим елементом засобів малої механізації та широко застосовуються для пошарового ущільнення різноманітних матеріалів, зокрема піску, гравію, бітумних сумішей та інших будівельних компонентів. Вібраційне ущільнення відіграє ключову роль у технологічних процесах будівництва дорожніх покриттів, фундаментів та інших інженерних споруд, забезпечуючи необхідні фізико-механічні властивості матеріалів. У цій роботі було визначено кінетичну енергію вібраційної плити ВП-10, розробленої для ущільнення ґрунтів і будівельних матеріалів в умовах обмеженого простору. В ході досліджень застосовано фізико-математичного моделювання на основі методів прикладної механіки. Визначення загальної кінетичної енергії, що є сумою кінетичних енергій окремих складових системи (плити, корпусу вібраційної плити, корпусу віброзбуджувача та дебалансу) була побудована кінематична схема досліджуваного обладнання. Отримана функціональна залежність кінетичної енергії є необхідною передумовою для подальшого математичного моделювання системи із застосуванням рівнянь Лагранжа другого роду. Виконаний аналіз дозволяє розширити уявлення про динаміку роботи вібраційної плити та сприяє вдосконаленню її конструктивних і технологічних параметрів.