Аудит мереж інтернету речей: оцінка вразливостей та захист від кібернападів - Підлісний, Юрій (Технічні науки та технології, 2025)
У статті представлено результати дослідження питань безпеки Інтернету речей (IoT), аналізу ризиків та проведенню аудиту IoT-систем. Розглянуто ризики, пов’язані з використанням IoT-пристроїв, які виникають через недостатній рівень безпеки, відсутність єдиних стандартів та складність управління великими мережами. Особлива увага приділяється аудиту IoT-систем, який дозволяє ідентифікувати слабкі місця в інфраструктурі та мінімізувати можливі загрози. У статті запропоновано різні підходи до аудиту, зокрема проактивний, який спрямований на запобігання ризикам ще на етапі розробки та впровадження системи. Також проаналізовано можливі архітектури IoT (централізовані, децентралізовані, гібридні) та їхній вплив на загальну безпеку системи. Особлива увага приділена методології управління ризиками, яка може бути адаптована до потреб IoT. У статті наведено рекомендації щодо впровадження більш ефективних методів захисту, розробки нових стандартів та комплексного підходу до безпеки IoT-систем. Основна мета – створення надійної, безпечної та масштабованої екосистеми IoT, яка відповідає сучасним викликам.