Супутникове та БПЛА-знімання як інструменти моніторингу земельних ресурсів: сучасні технології та їх застосування в Україні - Боровий, Валентин; Браславська, Оксана; Рожі, Томас (Технічні науки та технології, 2025)
У статті проаналізовано інноваційні методи дистанційного зондування земельних ресурсів, зокрема супутникове знімання та БПЛА-знімання, що підвищують ефективність управління завдяки оперативному моніторингу територій, оцінці змін у землекористуванні та екологічних показників. Встановлено, що інтеграція супутникових технологій із БПЛА-зніманням формує комплексний механізм збору та обробки геопросторової інформації, що підвищує точність моніторингу та дозволяє прогнозувати зміни у використанні земель. Проведено порівняльний аналіз переваг та обмежень супутникового й аерофотознімання. Обґрунтовано необхідність використання геоінформаційних систем для автоматизованої обробки масивів даних дистанційного зондування.