Вплив роздільної здатності матриць цифрових фотокамер на точність топографічного зображення - Зуска, Ада; Янкін, Олександр; Чайка, Тетяна (Технічні науки та технології, 2025)
На основі принципів застосування методу аерофотозйомки для картографування земель у роботі визначено найбільш впливові чинники на його вартість. В оглядово-інформаційній статті обґрунтовано вплив типу фотокамер на якість зображень. Дані аерофотозйомки широко почали застосовуватися в геодезії, землеустрої та в будівництві. Проблемою методу аерофотозйомки є його вартість. Огляд попередніх публікацій стосовно поставленої проблеми показав, що більшість досліджень присвячено якості й точності зображень, отриманих методом аерофотозйомки для розв’язування спеціальних задач, але ніде не зафіксовано досліджень відносно вартості цього методу. Визначено, що головним чинником, який впливає на вартість аерофотозйомки є роздільна здатність матриці фотокамери. Для зменшення вартості запропоновано практично підходити до вибору оптимального типу цифрової фотокамери та її роздільної здатності, не порушуючи вимоги до якості та точності зображень. За результатами аналізу попередніх публікацій зроблено порівняльний аналіз взаємозв'язку роздільної здатності різних типів фотокамер; точності цифрових зображень на місцевості для масштабів стандартного ряду; вартості фотокамер. Представлені результати будуть мати практичне значення в підготовці технічного завдання на виконання аерофотозйомки для участі в тендері та під час складання технічного проєкту, враховуючи побажання замовника.