Автоматизоване оцінювання впливу схем формування технологічних розмірів на їхню точність - Приходько, Василь; Данилова, Людмила; Лапковський, Сергій; Сапон, Сергій; Фролов, Володимир; Кравець, Олександр (Технічні науки та технології, 2025)
Для дослідження впливу взаємокомпенсації похибок на точність отримуваних розмірів виконано аналіз особли-востей їх формування при обробленні на верстатах з ЧПК. Сформульовані умови комп’ютерного моделювання проце-сів оброблення. Розроблені алгоритми та спеціальна програма для моделювання, за допомогою якої виконане оціню-вання впливу на точність розмірів взаємокомпенсації похибок технологічних розмірів для різних схем їх формування. Отримані графічні та аналітичні залежності відображають вплив умов та схем оброблення на величину коефіцієн-тів взаємокомпенсації похибок, що необхідно враховувати при оцінюванні точності розмірів. Показано, що викорис-тання коефіцієнтів взаємної компенсації похибок забезпечує підвищення якості прогнозування точності розмірів різ-них типів при обробленні на токарних верстатах з ЧПК.