Модуль інтелектуалізованої підтримки розробки програмного забезпечення - Кондус, Олексій; Ткаченко, Олексій (Технічні науки та технології, 2025)
Розробка програмного забезпечення включає ряд рутинних процесів, які потребують різної кількості ресурсів, залежно від специфіки задач. У багатьох випадках це впливає на продуктивність команди і дотримання графіку ро-біт. У статті запропоновано програмне рішення – Smart AI Code Assistant – розширення для Visual Studio Code, що забезпечує прискорення розробки шляхом автоматизації деяких рутинних процесів за допомогою AI-моделей, зокрема, GPT, Claude, Gemini, Grok та DeepSeek. На відміну від існуючих рішень, розроблений модуль дозволяє вибрати модель залежно від задачі, проаналізувати код на відповідність принципам S.O.L.I.D., інтегрувати функції генерування доку-ментації, тестів, рефакторингу та пояснення логіки коду в єдиному інтерфейсі. Експериментально підтверджено ефективність моделей у задачі рефакторингу коду.