Кореляції впливу ґрунту та інших факторів на якість яблучних дистилятів - Луканін, Олександр; Мельник, Наталія (Технічні науки та технології, 2025)
У статті представлено результати міждисциплінарного дослідження впливу агрохімічних характеристик ґру-нту на ароматичний профіль яблучних дистилятів, виготовлених із сорту Айдаред у чотирьох регіонах України. Дос-лідження включало повний цикл виробництва яблучного дистиляту, що охоплював агрохімічний аналіз ґрунтів (визна-чення рН, вмісту гумусу, азоту, фосфору, калію), збір плодів сорту Айдаред, оцінку якості соку, ферментацію з використанням трьох рас дріжджів («Сидрова 101», «Яблучна 7», дика мікрофлора). На завершальному етапі здійс-нювався газохроматографічний аналіз дистилятів з метою визначення концентрацій летких сполук, що формують ароматичний профіль продукту.