Вплив параметрів акумулятора та гвинтомоторної групи на тривалість польоту БПЛА - Єрмолов, Сергій; Денисов, Юрій (Технічні науки та технології, 2025)
Розглянуто ключові чинники, які визначають найбільшу тривалість польоту безпілотного літального апарату (БПЛА). Запропоновано модель обчислення енергії, яку споживає апарат у стані зависання. Здійснено розрахунок максимальної тривалості польоту БПЛА, враховуючи ємність та вагу акумулятора, кількість пропелерів, а також діа-метр пропелерів для апаратів з різною масою. Продемонстровано, що необмежене збільшення ємності акумулятора не є доцільним, і існує оптимальна точка, яка залежить від співвідношення ваги акумулятора до загальної ваги апарата. Додатково показано, що збільшення діаметра пропелерів значно збільшує час польоту, тоді як збільшення їх кількості не дає такого помітного ефекту.