Реконструкція системи опалення як елемент термомодернізації старих багатоповерхових житлових будинків - Дяченко, Сергій (Технічні науки та технології, 2025)
У статті проаналізовано технічний стан існуючих внутрішньобудинкових систем опалення та визначено осно-вні проблеми великих втрат теплової енергії житловими будинками масової забудови другої половини XX століття. Розглянуто відомі технічні рішення щодо модернізації систем опалення, які сприяють зниженню втрат енергоресурсів та покращенню комфортних умов проживання населення. Запропоновано новий спосіб реконструкції системи опалення багатоповерхового житлового будинку, при якому здійснюється перебудова вертикальних однотрубних систем на двотрубні горизонтальні поквартирні з установкою квартирних лічильників тепла і регулюванням температури в кожній квартирі без зміни джерела теплопостачання. Наведено порівняльний техніко-економічний аналіз трьох варіантів перебудови системи опалення запропонованим способом.