Використання штучного інтелекту в машинобудуванні для прискорення технологічних інновацій - Саліхов, Михайло (Технічні науки та технології, 2025)
У статті узагальнено підходи до тлумачення поняття «штучний інтелект» (ШІ) у контексті його використання в машинобудуванні. Встановлено, що ШІ виходить за межі імітації людських функцій і ґрунтується на здатності систем сприймати, аналізувати інформацію, діяти автономно й адаптуватися. На основі підходу ЄС до визначення ШІ-систем окреслено шість ключових їхніх характеристик, релевантних для машинобудування. Виявлено категорії ШІ, які мають широке застосування в машинобудуванні, а також десять сфер, де вони використовуються. Показано, що в кожній сфері застосовуються різні категорії ШІ, які забезпечують інновації продуктів і процесів. Досліджено приклади програмних рішень, що реалізують ШІ та сприяють прискоренню інновацій у машинобудуванні.