Розробка методології автоматизованого підбору ріжучого інструменту для вебзастосунку - Євдокимов, Олександр; Колесник, Віталій (Технічні науки та технології, 2025)
У дослідженні розглянуто методологію ухвалення рішень для вебзастосунку автоматизованого підбору ріжучого інструменту та оснащення. Автоматизований підбір має низку переваг перед ручним підбором ріжучого інструменту технічним персоналом, в тому числі дозволяє знизити вплив людського фактору на процес підбору, що позитивно впливає на технічні та економічні показники процесу механічної обробки. Запропоновано використовувати метод жорсткої логіки обмежень (CSP) для фільтрації множин альтернатив бази даних застосунку, а для подальшого ранжування альтернатив використовувати метод багатокритеріального прийняття рішень (MCDM) та методику побудови ваг AHP. Для оцінки та ранжування інструменту або оснащення на основі визначених критеріїв запропоновано використовувати такі методики MCDM, як метод зваженої суми (WSM) для визначення інтегральної суми та техніку впорядкування переваг за схожістю (TOPSIS) для визначення коефіцієнтів близькості. Описано схему використання запропонованих методів у застосунку. Проведено розрахунок на основі зазначених методів для п’яти альтернатив (сетів ріжучого інструменту для процесу механічної токарної обробки) в середовищі MATLAB. Результатами розрахунку визначено, що для невеликої вибірки методи WSM та TOPSIS мали схожий результат, але через відмінність підходів обчислення при збільшенні вибірки (фільтрованої множини альтернатив) результат може відрізнятися, що робить доцільним застосування цих методів паралельно. Актуальним питанням є подальше впровадження запропонованої методології при розробці вебзастосунку для автоматизованого підбору ріжучого інструменту та оснащення.