Алгоритм визначення агрегованої динамічної оцінки стану безпеки мережевого контенту - Гребенник, Алла; Трунов, Олексій (Технічні науки та технології, 2025)
Зростання складності кіберзагроз та обсягів мережевого контенту висуває проблему недостатності існуючих підходів до оцінки стану інформаційної безпеки. Актуальним завданням є агрегація різнорідних, неповних та неточних даних, що надходять від численних систем захисту (SIEM, IDS/IPS, антивіруси, ШІ-системи) у єдиний інтегральний показник, що дозволяє ухвалювати обґрунтовані рішення в умовах невизначеності. У результаті дослідження запропоновано алгоритм визначення агрегованої динамічної оцінки стану безпеки мережевого контенту. Алгоритм інтегрує два компоненти: нечітку базову оцінку, що враховує статичні архітектурні характеристики системи на основі апарату нечіткої логіки, та динамічну оцінку, що кількісно відображає рівень поточної загрози на основі даних від інтелектуальних систем аналізу. Запропонований підхід дозволяє отримати єдиний інтегральний показник стану безпеки в режимі, наближеному до реального часу, та використовувати його як тригер для реалізації механізмів адаптивного управління та автоматизованого реагування на інциденти.